YouTube Cards: de mogelijkheden en veranderingen

By 27 juli 2015 maart 20th, 2020 Adverteren, Google AdWords
youtube-cards

YouTube Cards zijn de laatste maanden uitgerold door Google, en inmiddels ook beschikbaar voor YouTube advertenties. Met YouTube Cards kan een nieuwe, interactieve laag worden toegevoegd aan video’s. Ze worden per video toegepast en weergegeven op computers en mobiele apparaten. YouTube Cards kunnen verwijzen naar meerdere bestemmingen, en afhankelijk van het type kaart kunnen de afbeelding, titel en call-to-action tekst worden aangepast.

Waar en wanneer worden YouTube Cards weergegeven?

YouTube Cards kunnen worden ingesteld vanuit Videobeheer. Op het opgegeven tijdstip wordt enkele seconden een teaser weergegeven (samen met het ‘i’ symbool). Kijkers die hierop klikken krijgen de YouTube Cards daarna direct te zien.

Waar vroeger de zogeheten Call-to-Action overlay alleen zichtbaar was op desktop, zijn YouTube Cards universeel, ongeacht het apparaat dat men gebruikt. Met inmiddels 50% van het YouTube-verkeer dat afkomstig is van mobiele apparaten en een stijgend volume dat afkomstig is van andere apparaten zoals TV’s is dat een belangrijke ontwikkeling. YouTube Cards zien er op ieder apparaat hetzelfde uit en deze consistentie zal het gebruik ervan ten goede komen. Op den duur, wanneer YouTube overtuigd is van de werking, zullen YouTube Cards zelfs annotaties zoals die nu vaak worden gebruikt vervangen.

 

Welke YouTube Cards typen zijn er?

Er zijn op dit moment 6 verschillende YouTube Cards typen. Google heeft aangegeven hier meer typen aan toe te voegen in de komende maanden. De volgende typen zijn op dit moment al beschikbaar:

  • Merchandise: promoot direct producten vanuit de video. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kleding die gedragen wordt in de video, maar ook aan muziek uit de video die direct in iTunes en andere portals bekeken kan worden wat een belangrijke toevoeging is voor het promoten van nieuwe releases.
  • Video’s of afspeellijsten: promoot direct andere YouTube video’s of afspeellijsten vanuit de video die voor de kijker interessant kunnen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan video’s uit dezelfde serie of een eerdere trailer of aftermovie in het geval van een evenement.
  • Website: link direct vanuit de video naar een (gekoppelde) website om extra verkeer naar de website te drijven en meteen te sturen op een actie, zoals een aankoop of inschrijving.
  • Kanaal: link direct vanuit de video naar een YouTube-kanaal dat hiermee onder de aandacht kan worden gebracht. Denk hierbij aan het eigen kanaal (voor abonnees) of aangesloten kanalen.
  • Fondsenwerving: link direct vanuit de video naar websites die zijn goedgekeurd voor fondsenwerving, bijvoorbeeld Kickstarter.
  • Giften van fans: fans kunnen direct vanuit de video hun waardering tonen en een financiële bijdrage leveren.

YouTube Cards en advertenties

YouTube Cards zijn inmiddels ook beschikbaar voor advertenties, in de vorm van InSearch (zoekresultaten), InDisplay (aanbevolen video’s) en InStream (preroll). Dit maakt het voor adverteerders extra interessant om te adverteren op YouTube omdat gebruikers nu gerichter gestuurd kunnen worden op de interactie die de adverteerder graag ziet, zoals het kopen van een product, het bezoeken van een website of het bekijken van andere YouTube video’s. YouTube Cards zijn daarom een goede toevoeging op advertenties.

Tegelijkertijd met de introductie van YouTube Cards worden er wijzigingen doorgevoerd in hoe klikken worden gemeten en hoe er betaald wordt voor advertenties. Op dit moment kan er aan een advertentie een zogeheten Call-to-Action overlay worden toegevoegd en kan de gebruiker op iedere plek in de video klikken om naar de website te gaan. Met de introductie van YouTube Cards zal dit drastisch veranderen. Wanneer YouTube Cards worden ingezet zal dit de Call-to-Action overlay vervangen. Daarnaast kan er vanaf nu niet meer overal in de video worden geklikt om naar de website te gaan, ongeacht of YouTube Cards worden ingezet of niet. Er kan vanaf nu alleen nog maar geklikt worden op de YouTube Cards, dan wel de Call-to-Action overlay, de video header en de companion banner. Hiermee worden klikken die ‘per ongeluk’ plaatsvinden voorkomen. Google geeft aan dat wanneer er nu iemand klikt dit een sterke aanwijzing is dat de gebruiker geïnteresseerd en betrokken is. Om deze reden wijzigt ook het afrekenmodel. Waar in het verleden alleen betaald werd wanneer een advertentie werd afgekeken (of ten minste 30 seconden) moet er nu ook betaald worden wanneer een gebruiker klikt, ongeacht of de advertentie wordt afgekeken. De prijs voor deze klik staat gelijk aan de kosten voor het kijken van de advertentie.

YouTube Cards bij Hide and Seek

Ben jij actief op YouTube, of adverteer je op YouTube? Dan is YouTube Cards uitermate interessant voor je. Wilt je meer weten over YouTube Cards? Neem dan direct contact met ons op! Hide and Seek helpt je graag verder met YouTube Cards.

N I E U W S B R I E F

A M S T E R D A M

Admiraal de Ruijterweg 26
1056 GJ Amsterdam
020 215 9360

E I N D H O V E N

Frederiklaan 10E
Kick Offices Philips Stadion Ingang 3
5616NH Eindhoven
040 231 3360

info@hide-and-seek.nl