SEO trends in 2022

By 19 november 2021 februari 4th, 2022 SEO
SEO Trends van 2022

Het jaar is weer voorbij gevlogen, nog maar een paar weken te gaan en we zitten alweer in 2022. Dat vraagt natuurlijk om een nieuwe kijk op de SEO trends voor 2022. In dit blog lichten we de belangrijkste SEO trends voor 2022 toe.

 

Waarom is SEO in 2022 nog steeds belangrijk?

De naam SEO, Search Engine Optimisation (ook wel zoekmachine optimalisatie) zegt het eigenlijk al. Met behulp van een goede SEO kan je ervoor zorgen dat je website hoger in de organische zoekresultaten komt te staan. Dat betekent dat je hier geen plaatsingskosten voor hoeft te betalen. SEO is naast de tijdsinspanningen die je hiervoor nodig hebt geheel gratis.

Het afgelopen jaar zijn de zoekresultaten nog belangrijker geworden. Tijdens het hoogtepunt van de Corona-crisis waren mensen geforceerd thuis te blijven, waardoor de online omgeving nog belangrijker werd. Werk en meetings verschoven naar Google Hangout, Teams of een ander meeting platform. Ook moesten winkels en restaurants hun deuren sluiten. Veel bedrijven besloten daarom ook om naar de online omgeving te verhuizen. Maar waarom is het voor jou als bedrijf nou zo belangrijk dat je hoog in de Google resultaten verschijnt?

67%

van de gebruikers klikt op een organisch zoekresultaat.

36%

van de gebruikers klikt op een van de top drie organische resultaten.

Onderstaande afbeelding geeft weer, met het voorbeeld van Nike Air Max, waar je met de organische resultaten in Google naar voren komt.

Wat zijn nu de belangrijkste SEO trends voor 2022?

Vorig jaar zagen we de trend Voice Search voorbij komen. Hierbij was het van belang dat je je website content zo zou schrijven dat er gemakkelijk antwoord gegeven kon worden op een vraag. Dit zal komend jaar nog belangrijker worden. Niet alleen voor Voice Search maar ook voor Google. Google hecht veel waarde aan teksten die voor de gebruiker zijn geschreven in plaats van voor de zoekmachine.

Hierbij de belangrijkste trends voor 2022 op een rijtje:

  • Altijd relevante content
  • Schrijf voor de gebruiker
  • Positieve gebruikerservaring
  • Mobile First
  • Google Discovery

Altijd relevante content

Content kan gedateerd zijn. Een nieuwsartikel heeft een plaatsingsdatum en na een paar dagen zal het nieuws niet enorm relevant meer zijn. Ook al blijft het online bestaan en is het op te zoeken, het zal geen hordes aan nieuwe bezoekers trekken. Content dat voor langere periode relevant is wordt ook wel evergreen content genoemd. Een voorbeeld van evergreen content is deze blogpost ( 😉 ), als je deze over een maand doorstuurt naar een net beginnende marketeer dan zal het net zo relevant zijn als nu. Na verloop van tijd zal deze post ook minder relevant worden. Het is daarom des te belangrijker dat je weet wat je wanneer plaatst, en wanneer het tijd is om nieuwe, verse en relevante content te schrijven.

 

Schrijf voor de gebruiker

Een belangrijke SEO trend in 2022 is ‘semantic search’, oftewel semantisch zoeken. Semantiek houdt in; de relatie tussen woorden in de specifieke context. Wat betreft de zoekmachines wordt er gekeken naar de context en intentie van de zoekopdracht. Daarnaast draagt de specifieke content bij aan de gebruikerservaring van de website. Bij het creëren van de content is het dus van belang dat je vragen van de gebruiker beantwoord. 

Schrijf voor de gebruiker niet voor de zoekmachine. Nog steeds zijn veel bedrijven bij het schrijven van SEO content gericht op het schrijven voor de zoekmachine om beter te scoren. In plaats daarvan is het belangrijk dat je schrijft voor de gebruiker. Zoekmachines zijn vervolgens slim genoeg om te begrijpen wat de gebruiker zoekt, en zal zo de inhoud van de resultaten hierop richten. Daarnaast is het ook van belang om de juiste zoektermen in de content te verwerken zodat je relevantie omhoog gaat.

 

Positieve gebruikerservaring

Zoals je merkt draait alles om de gebruiker en hoe deze zich gedraagt. De eerste stap die een website onderneemt als er iemand op de website komt is het laden van de pagina. Als dit te lang duurt, dan haakt een gebruiker snel af. Onderzoek van Google laat zien dat je bounce rate met 32% omhoog gaat wanneer je laadtijden van 1 naar 3 seconden gaan. 

Onder een positieve gebruikerservaring valt ook een goede navigatiestructuur van je website. Voor Google heb je een sitemap nodig en voor de gebruiker is het belangrijk dat er een overzichtelijke navigatiestructuur is. Je bezoeker zal snel afgehaakt zijn als er niet eens een knop te vinden is die leidt naar de hoofdpagina.

 

Mobile First

Steeds meer gebruikers maken gebruik van een mobiel device. Volgens Statista zijn er zo’n 6.37 miljard smartphone gebruikers. Dit betekend dat 80.69% van de wereldbevolking in het bezit is van een smartphone. 

Smartphone users in the world

In Europa is 45,47% van de gebruikers het afgelopen jaar afkomstig van een smartphone. In Nederland was dit in Oktober 2021 zelfs 49.1%.

Desktop vs. Mobiel vs. Tablet in Nederland

Deze aantallen stijgen nog elke dag. Om deze reden maakt Google gebruik van een mobile first index. Dat betekent dat Google rekening houd met de mobiele versie van de website bij het bepalen van je positie in de zoekresultaten. Daarom is het belangrijk om een mobielvriendelijke website te hebben. Het krijgen van een mobielvriendelijke website is mogelijk met een responsive webdesign. Dit zorgt ervoor dat de website zich aanpast aan het apparaat dat de bezoeker gebruik om de website te bezoeken. Met andere woorden; de pagina wordt aangepast om op zowel desktop, tablet als smartphone de beste gebruikerservaring te krijgen.

 

Google Discovery

Tot slot, de feed van Google die smartphonegebruikers te zien krijgen op de hoofdpagina van Google. Deze feed is op maat gemaakt voor de gebruiker. Hoe zorg je ervoor dat je daartussen komt te staan?

  • Gebruik visuele elementen: de gebruikers krijgen visuals te zien, dus zorg ervoor dat je een cover foto hebt die te zien is in de feed.
  • Begrijp je publiek: schrijf aantrekkelijke content voor je doelgroep, die ze daadwerkelijk interessant vindt. Op deze manier snap Google beter wat de context is en zal Google het aanbieden aan de juiste personen. 

 

De beste aanpak voor SEO

Wil jij ook een SEO-proof website? Of ben je zelf al goed op weg, maar wil je weten waar de optimalisatie kansen liggen? Neem dan contact met ons op, dan bespreken we samen wat wij voor jou kunnen betekenen. Wil je eerst meer lezen over een SEO-scan? Bekijk hier onze pagina hoe wij een SEO-scan aanpakken!

N I E U W S B R I E F

A M S T E R D A M

Admiraal de Ruijterweg 26
1056 GJ Amsterdam
020 215 9360

E I N D H O V E N

Frederiklaan 10E
Kick Offices Philips Stadion Ingang 3
5616NH Eindhoven
040 231 3360

info@hide-and-seek.nl