De grootste SEO trends van 2019 vs de SEO trends van 2020

By 14 februari 2020 november 25th, 2020 SEO
Google update BERT

Speciaal voor jullie zetten we alle SEO trends van 2019 op een rijtje en leggen we uit welk effect deze trends zullen hebben op 2020. 

De 4 grootste SEO trends van 2019: ‘De zoekmachine begrijpt’

In het jaar 2019 stond voor Google vooral centraal dat de zoekmachine ‘begrijpt’ waar de pagina’s over gaan. Deze trend is met name ontstaan door de snelle opkomst van Voice Search. Vorig jaar zomer is de Nederlandse Google Assistent tot stand gekomen. Met behulp van de Google Assistent kunnen allerlei verschillende vragen beantwoord worden. Maar naast het beantwoorden van vragen is het bijvoorbeeld ook mogelijk om een restaurant in de buurt te zoeken. Daarom is het voor jou als restauranteigenaar belangrijk dat Google begrijpt dat jouw website over een restaurant gaat, zodat jouw restaurant naar voren komt in de antwoorden van de Google Assistent.

Voor het beter begrijpen van de pagina’s zijn het afgelopen jaar een paar belangrijke trends naar voren gekomen.

  1. Featured Snippets
  2. Structured Data
  3. Backlinks
  4. BERT-update

Featured Snippets

Featured Snippets zijn de uitgelichte fragmenten binnen de zoekresultaten. Met behulp van de featured snippets kan een vraag beantwoord worden in de zoekmachine van Google.

In onderstaande afbeelding is een voorbeeld te zien van een featured snippet. Hier werd in Google de vraag gesteld “wanneer is het koningsdag”. Omdat de website van nl.wikipedia.org deze vraag op de website beantwoord, laat Google dit stukje content zien, en sta je als website bovenaan de zoekresultaten.

wat-is-een-snippet

Structured Data

Met behulp van structured data is het mogelijk om jouw website content begrijpelijk te maken voor Google. Dit doe je met behulp van codes, en het markeren van de juiste data in de code. Structured data kan je maken met verschillende gegevenstypes, en code die je in de HTML van je website kan plakken. Verschillende types waar je gebruik van kan maken zijn:

  • Artikelen
  • Evenementen
  • Producten
  • Tv-afleveringen
  • Boekrecensies
  • Films
  • Restaurants
  • Vacatures
  • Datasets
  • Lokale bedrijven
  • Softwareapplicaties
  • Vraag- en antwoordpagina

Met behulp van de structured data testing tool is het mogelijk om te kijken of alle gegevens goed zijn ingevuld en de code op de website juist is geïnstalleerd.

Zo ziet bijvoorbeeld de gestructureerde data van de Hide and Seek website eruit.

Backlinks

Een backlink is een link die van de ene website naar een andere website doorverwijst. Door middel van backlinks is het mogelijk om de SEO score van de afkomstige website mee te geven naar de verwijzende website. In september 2019 heeft Google 2 link attributen toegevoegd om gemakkelijker aan Google te laten weten wat voor een link dit is. Zo bestonden er eerst de “follow” en “nofollow”. Daar zijn nu de “sponsored” en “ugc” bijgekomen.

rel=”follow”

Wanneer gebruikt gemaakt wordt van een follow link geef je instructie aan de zoekmachine dat de pagina gevolgd mag worden. Dit helpt aan het verhogen van de SEO score van de pagina.

red=”nofollow”

De meta tag nofollow is een instructie voor zoekmachines. Wanneer de Meta Tag “noindex,nofollow” gebruik wordt, geeft dit aan de zoekmachines aan dat een pagina niet geïndexeerd mag worden en dat de links op de pagina niet gevolgd mogen worden.

rel=”sponsored”

Met behulp van de sponsored attribuut geef je aan dat het om een gesponsorde link gaat. Hierbij wordt het voor Google gemakkelijk om te indexeren of het gaat om gesponsorde, overeenkomstige of gecompenseerde links.

rel=”ugc”

Ugc staat voor User Generated Content. Met behulp van het ugc attribuut geef je aan dat de content op de pagina is gegenereerd door gebruikers. Denk voor user generated content bijvoorbeeld aan een forum of een blog met commentaar. 

Google Update BERT

Op 23 oktober 2019 kwam Google met een nieuwe grote update. Deze update is momenteel al uitgevoerd in de VS en UK, en is een van de grootste algoritme updates van de afgelopen 5 jaar. Wanneer deze update precies naar Nederland komt is nog niet bekend. Wel geeft Google aan deze update te willen doorvoeren naar alle landen waar Google actief is. BERT staat voor Bidirectional Encoder Representations from Transformers, en heeft als doel meer gebruikersgemak voor de zoekmachine. 

De Google update BERT is een gevolg op de trend van het gebruik in longtail zoekwoorden. 70% van alle zoektermen die in Google ingevoerd worden zijn longtail. Longtail zoekwoorden zijn langere zoekopdrachten als bijvoorbeeld hele zinnen. Een longtail zoekwoord is bijvoorbeeld “Wat houdt de nieuwe Google update BERT in?”. 

BERT wordt gekoppeld aan de taalinstellingen, zodat bepaalde woorden in een zin beter te begrijpen zijn. Met deze instelling begrijpt Google de website teksten op een betere en natuurlijke manier. Daarbij zal de BERT- update natuurlijke en duidelijke teksten voorrang geven op geautomatiseerde teksten.

SEO update BERT

SEO trends 2020, wat te verwachten

De laatste Google update BERT geeft al duidelijk aan welke richting Google op wil. Ze willen de website beter gaan begrijpen, om zo de resultaten beter te matchen aan de zoekopdracht. Naast de longtail zoektermen is dit ook van belang voor de nieuwe trend Voice Search.

Voice Search

Juniper Research voorspelde eerder al dat met de komst van Google Assistent, Siri en Alexa van Amazon zal Voice Search een van de grootste platformen zal gaan worden. Op dit moment wordt 20% van de zoekopdrachten uitgevoerd via Voice Search. ComScore voorspelt dat in 2020, 50% van de zoekopdrachten met behulp van Voice Search gedaan zal worden. Door deze trend zullen de zoektermen “damesschoenen wit” vervangen worden voor “waar kan ik witte damesschoenen kopen?”. Uiteraard omdat mensen op een natuurlijke manier spreken en zo volle zinnen zullen vormen.

Lokale SEO

Naast Voice Search en de BERT update wordt lokale SEO ook steeds belangrijker. Dit komt mede door de snelle groei van mobiel. We gebruiken de zoekmachine allemaal gemakkelijker en effectiever. We weten precies wat te doen om te vinden wat je zoekt. In het afgelopen jaar liet Google weten dat er in vergelijking met de afgelopen 10 jaar 350x meer zoekopdrachten zijn geweest naar “dichtbij mij” of “in de buurt”.

Voor bedrijven die diensten of producten verkopen en een vaste bedrijfslocatie hebben, gaat Lokale SEO in 2020 een grotere rol spelen.

De beste aanpak voor SEO

Wil jij ook een SEO-proof website? Of ben je zelf al goed op weg, maar wil je weten waar de optimalisatie kansen liggen? Neem dan contact met ons op, dan bespreken we samen wat wij voor jou kunnen betekenen.

N I E U W S B R I E F

A M S T E R D A M

Admiraal de Ruijterweg 26
1056 GJ Amsterdam
020 215 9360

E I N D H O V E N

Frederiklaan 10E
Kick Offices Philips Stadion Ingang 3
5616NH Eindhoven
040 231 3360

info@hide-and-seek.nl