
In een eerder artikel heb ik het gehad over het verbeteren van de landingspagina ervaring en het verhogen van de kwaliteitsscore in Google Ads waardoor de campagnes beter gaan presteren. Vaak zijn conversies een belangrijk aspect wanneer je kijkt naar het beter presteren van een campagne, aangezien het binnenhalen van conversies vaak het primaire doel is van een campagne. In deze blog neem ik je mee in de verschillende mogelijkheden die je hebt om de conversieratio van jouw landingspagina’s te verbeteren om vervolgens meer beter resultaat te behalen.
Wat is een goed conversieratio?
Dit is een veelgestelde vraag die erg lastig te beantwoorden is. Dit omdat er grote verschillen in een goed conversieratio tussen verschillende sectoren zitten. Om de veelgestelde vraag te beantwoorden deed Wordstream onderzoek binnen hun klantenbestand en stelde dat een gezond conversiepercentage meestal tussen de 2 tot 5 procent ligt.
Maar wat nou echt een goed conversieratio is, is lastig te zeggen. Wanneer je verschillende websites direct met elkaar vergelijkt zie je dat er veel aspecten zijn om rekening mee te houden. Zelfs binnen dezelfde sector hebben websites bijvoorbeeld verschillende bronnen voor verkeer, verschillende relaties met hun klanten, en de websites kunnen natuurlijk ook compleet anders zijn.
Eigenlijk is het antwoord op de vraag naar het goede conversieratio niet van belang. Uiteraard is het altijd goed om een richtlijn te hebben maar uiteindelijk wil je jouw conversiepercentage iedere maand verhogen door de juiste optimalisaties te doen. Hier heb je niet perse een algemene benchmark voor nodig.
Een kader om jouw conversieratio te optimaliseren

Maar welke maatregelen kan jij nemen om jouw landingspagina zo converterend mogelijk te maken? Hiervoor wil ik je meenemen door een model wat al sinds 2009 door toonaangevende bedrijven in de hele wereld wordt gebruikt: het LIFT-model.
Dit model gaat uit van 6 conversie factoren die je kan gebruiken bij het evalueren van de ervaring vanuit het perspectief van de landingspagina bezoeker: Waardepropositie, Helderheid, Relevantie, Afleiding, Urgentie, en Angst.
Waardepropositie
Je waardepropositie is de reden waarom mensen iets van jou zouden kopen. Als de waargenomen voordelen groter zijn dan de waargenomen kosten dan zullen de bezoekers eerder overgaan tot actie. Je zal je moeten afvragen wat jou uniek maakt en waarom men voor jou zou moeten kiezen. Waarom besta je als bedrijf? Wat is je visie?
Hoe sterker jouw waardepropositie, hoe groter je conversieratio. Daarmee is de waardepropositie de belangrijkste factor in het bepalen van jouw conversieratio en de factor die centraal staat. De andere factoren zijn drijvende of remmende factoren.
Relevantie
De relevantie van jouw waardepropositie voor de bezoekers is super belangrijk en is één van de conversie drijvers. De pagina moet relevant zijn voor de bron waarvan het verkeer vandaan komt. Belangrijk om jezelf af te vragen; waar komt mijn verkeer vandaan en wat voor type bezoekers zijn er? Vanuit de LinkedIn campagnes zal er waarschijnlijk ander verkeer komen dan vanuit je Facebook campagnes.
Helderheid
Een andere conversie drijver is helderheid. Wordt jouw waardepropositie helder verwoord op de pagina en is er een duidelijke call to action? Is jouw pagina overzichtelijk of is deze te druk? Maak je gebruik van lappen tekst of duidelijke paragrafen plus bullet points? De belangrijkste punten die de helderheid beïnvloeden zijn het design en de inhoud van je website/ landingspagina.
Urgentie
De laatste conversie drijver van dit model is Urgentie. Is er een variabele aanwezig die ervoor zorgt dat men nu actie moet ondernemen? Is deze er niet dan zou ik adviseren om deze wel toe te voegen aan je landingspagina. Urgentie bestaat uit 2 componenten: 1. Intern (hoe iemand zich voelt voordat ze op de pagina komen) 2. Extern (waarmee je mensen kan beïnvloeden).
Voorbeeld van interne urgentie: “Januari en tijd voor wintersport, heb jij al je thermokleding al?“
Voorbeeld van externe urgentie: “Deze aanbieding is nog 3 dagen geldig”, “Nog maar 3 kamers beschikbaar”.
Angst
Een conversie remmende factor is Angst. Zijn er twijfels die de bezoeker zou kunnen hebben voordat ze over gaan tot actie? Vragen die klanten zichzelf bijvoorbeeld kunnen stellen zijn: Is het product wat je aanbiedt wel betrouwbaar? Ben ik er wel zeker van dat ik mijn product krijg? Is de levertijd niet te lang? Wat als ik niet tevreden ben met mijn product?
Het is daarom belangrijk dat je vertrouwen probeert te creëren op je landingspagina. Dit kan je doen door reviews te laten zien met ervaringen van andere gebruikers of je autoriteit te bewijzen door behaalde certificaten bij productie of expertise.
Vroeger liep men niet graag te koop met het feit dat je bij de meeste online aankopen 14 dagen bedenktermijn hebt want men was bang dat de online aankoop snel en gemakkelijk zou geannuleerd zou worden. Momenteel zie je deze techniek/boodschap overal online terug komen aangezien gebleken is dat men helemaal niet sneller geneigd is om de online aankoop terug te sturen maar dat het juist een extra duwtje in de rug is om tot aankoop over te gaan.
Afleiding
De laatste factor is ook een conversie remmende factor. De aandachtsspanne van de mens is niet erg lang en hoewel je het niet kan vermijden, wil je zoveel mogelijk voorkomen dat men afgeleid wordt. Vaak zie je landingspagina’s met veel te veel tekst, onnodige bewegende beelden of onnodige links waardoor mensen snel worden afgeleid en daarom niet converteren. Je wilt mensen zo gestroomlijnd mogelijk naar de conversie leiden.
Het optimaliseren van je conversieratio is een continu proces waar nog veel meer verschillende aspecten bij komen kijken. Maar met deze blog kan je zelf al een mooi begin maken! Heb jij hulp nodig bij het optimaliseren van je online campagnes of heb jij nog meer vragen over het optimaliseren van je landingspagina? Neem vrijblijvend contact met ons op of vul ons contactformulier hieronder in.