Mobiele updates voor Google Search

By 28 oktober 2022 Google, SEO
Google Search voor mobiel

Google werkt continu aan hun organische algoritme, in dit artikel lichten we de belangrijkste recente updates toe. Deze zullen tegen het einde van 2022 relevant zijn en zullen in 2023 steeds vaker worden gezien. Deze updates zijn alleen relevant voor mobiele apparaten. Op desktop zijn sommige van deze updates al doorgevoerd, maar daar zullen we in dit blog niet op ingaan.

Multisearch breidt uit

Je kan al zoeken op tekst, je kan al zoeken op afbeeldingen. Die kunnen nu gecombineerd worden. Door een foto te maken via de Google app met Google Lens, kun je daarna omhoog vegen om een tekst zoekopdracht toe te voegen. Visuele attributen die niet goed op de afbeelding te zien zijn, kunnen worden beschreven door tekst aan de zoekopdracht toe te voegen.

Wat is de impact op SEO? Je moet je realiseren, nog meer dan je waarschijnlijk deed, dat de combinatie van je afbeeldingen en de Alt Tekst die het gebruikt, super belangrijk zijn voor de relevantie van meerdere zoekopdrachten.

Google multisearch waar je afbeelding en tekst kan combineren

Search verfijningen

Zoeken op Google, hetzij via hun app of via een browser, toont suggesties tijdens het typen van je zoekopdracht. Als je bijvoorbeeld op ‘beste eten’ zoekt, krijgt u de verfijningen van ‘Video’s’, ‘Afbeeldingen’, ‘Bij mij in de buurt’, ‘In de wereld’ en meer. Dit wordt gedaan om een betere gebruikerservaring te creëren, aangezien de oorspronkelijke zoekopdracht mogelijk te breed is. Naar mijn mening creëert dit meer behoefte aan long-tail-zoekwoorden en helpt het je om de ‘helpful content’ te bieden ;). Voorlopig testen ze er gewoon mee, maar wees niet verbaasd als het blijft.

Google App updates waardoor je makkelijker bijvoorbeeld een product in een screenshot kan opzoeken

Google App shortcuts

Vanaf nu toont de Google Search-app voor iOS snelkoppelingen om te zoeken, vertalen, gesproken zoekopdrachten te gebruiken, producten te vinden via schermafbeeldingen en meer. De wijziging is in eerste instantie alleen beschikbaar voor iOS in de VS. De update zal later ook voor Android worden toegevoegd en naar verwachting later ook in Europa beschikbaar zijn.

Google Maps update

In de Nederlandse Google Maps is het pas sinds kort dat er plekken opduiken met een specifieke afbeelding. Voor zover wij weten heeft de afbeelding geen ander doel dan het uitlichten van musea, toeristische attracties en andere populaire plekken. Helaas hebben we nog geen manier gezien om je eigen specifieke afbeelding te uploaden, ze zullen kiezen wat beschikbaar is in uw Google Bedrijfsprofiel. Volgens Google kunnen we straks zelfs nog meer de sfeer van een wijk proeven via Google Maps.

Populaire openbare plaatsen zullen hier waarschijnlijk van profiteren, omdat ze nog meer dan voorheen worden uitgelicht. Vooral als er manieren zijn om aan te passen wat iemand ziet. Het kiezen van specifieke recensies en foto’s die samen worden weergegeven, zal resulteren in meer organisch verkeer.

Andere highlights voor populaire plekken

Privacy prioriteit

Google heeft de tool ‘Resultaten over jou’ uitgerold, waarmee je eenvoudig kunt verzoeken om zoekresultaten die persoonlijke informatie bevatten te verwijderen. Zover we kunnen zien, is dit nog niet beschikbaar in Nederland, maar zou het toch zo snel mogelijk moeten komen. Daarnaast kan je je in de toekomst aanmelden voor meldingen als er nieuwe resultaten verschijnen. Toch een fijn stukje peace of mind.

 

Als deze onderwerpen over Search Engine Optimization je interesseren, raden we je aan om je in de rest van ons blog te verdiepen.

Wil je weten welke impact deze updates op jou hebben, neem dan gerust contact met ons op!

N I E U W S B R I E F

A M S T E R D A M

Admiraal de Ruijterweg 26
1056 GJ Amsterdam
020 215 9360

E I N D H O V E N

Frederiklaan 10E
Kick Offices Philips Stadion Ingang 3
5616NH Eindhoven
040 231 3360

info@hide-and-seek.nl