Hoe zet je online marketing in om je toeristische publiek te bereiken?

Wil je toeristen targeten met uw online marketingcampagnes? Als dat zo is, ben je niet de enige. Het targeten van toeristen is een integraal onderdeel van reclame, aangezien het vaak een primaire bron van inkomsten is voor bedrijven. Aan de andere kant komt het ook met zijn eigen reeks uitdagingen. In deze blog behandelen we de voordelen en moeilijkheden van het targeten van toeristen, en richten we ons op twee populaire platforms voor targeting op toeristen: meta-advertenties en TikTok-advertenties.

Meta Ads

Mensen die op deze locatie reizen

Meta-advertenties (voorheen Facebook) bieden verschillende opties om toeristen te targeten, ook wel bekend als ‘Location Targeting’. Een van de klassieke manieren om dit te doen, is door de instelling ‘Mensen die op deze locatie reizen‘ in je campagne te gebruiken. Met deze instelling kan je mensen targeten die momenteel door een specifieke locatie gaan, zoals een stad of zelfs een straat. Deze instelling omvat per definitie mensen in het door jou geselecteerde gebied die zich in hun thuisland bevinden, maar meer dan 200 km van hun thuislocatie verwijderd zijn. Opvallend is dat er een paar problemen zijn met deze methode; Ten eerste gaat het ervan uit dat toeristen hun locatie-instellingen hebben ingeschakeld, wat misschien niet altijd het geval is. Bovendien, aangezien er altijd minder betrokken toeristen zijn dan burgers, kun je voor een campagne als deze een hogere CPM verwachten, omdat het systeem ‘harder’ moet werken om de relevante mensen te vinden.

A screenshot of settings in Meta Ads showing 'people recently in this location'

Mensen die onlangs op een specifieke locatie zijn geweest

Een andere optie is om mensen te targeten die onlangs op een specifieke locatie zijn geweest. Gedefinieerd als ‘mensen die onlangs op een specifieke locatie zijn geweest‘, zoals alleen bepaald via een mobiel apparaat. Deze targetingmethode omvat mensen die daar wonen of die er mogelijk naartoe reizen. Deze methode heeft ook zijn eigen problemen; Ten eerste, aangezien deze optie zowel reizigers als inwoners omvat, bestaat de kans dat irrelevante mensen de advertentie zien, wat uiteindelijk betekent dat de adverteerder betaalt voor ongewenste vertoningen en klikken. Dit geldt vooral voor eenmalige belevingsbedrijven, zoals musea of attractieparken, omdat bewoners daar veel minder vaak komen. Sommige bedrijven profiteren echter van dergelijke opties, bijvoorbeeld restaurants en bars in een druk gebied, omdat ze voor iedereen geschikt zijn.

Mensen in de buurt van centrale stations of een luchthaven

Een derde optie is om een advertentieset te maken die is gericht op nabijgelegen centrale stations of de luchthaven. Dit kan een goede manier zijn om mensen te targeten die net op een nieuwe locatie aankomen en misschien op zoek zijn naar dingen om te doen. Hier moet je je concentreren op het vervoermiddel in de buurt van de gewenste locatie, in plaats van op de locatie zelf. Dit wordt een opgeslagen doelgroep op basis van specifieke locaties die je instelt. We raden aan om goed op te letten wanneer je voor het eerst publiceert, omdat er mogelijk locaties zijn die geen waarde toevoegen. Wij, als bureau, hebben gezien dat dit in het verleden wonderen doet en het is een effectieve, creatieve methode om toeristen te targeten.

Ongeacht de methode die je kiest, een probleem dat van invloed is op alle drie de methoden, is dat om toeristen effectief te targeten, ze je funnel moeten doorlopen (bekendheid, overweging, conversie). In de meeste gevallen blijven toeristen daarvoor echter simpelweg niet lang genoeg op de bestemming. Wees daarom bij het adverteren voor toeristen niet bang om een beetje opdringerig te zijn en start meteen een verkeers-/conversiecampagne.

TikTok Ads

TikTok is snel een populair social media platform geworden, vooral onder jongere generaties. Als gevolg hiervan zijn TikTok-advertenties ook een waardevol hulpmiddel geworden voor bedrijven die hun doelgroep willen bereiken. De locatietargeting van TikTok kan in bepaalde landen echter enigszins beperkt zijn, waardoor het moeilijk is om toeristen effectief te targeten. Zo kun je als adverteerder niet targeten op de stad Amsterdam, maar alleen op heel Nederland als land.

Interesse targeting

Dit betekent echter niet dat TikTok geen haalbare optie is voor op toerisme gerichte bedrijven. Er zijn zelfs meerdere targetingmethoden die bedrijven kunnen gebruiken om toeristen op het platform te bereiken. Een methode is targeting op interesses, die beschikbaar is op zowel TikTok als andere sociale media platforms. Hoewel de interesses op TikTok breed kunnen zijn, zoals “Live Entertainment”, “Muziek” of “Onderwijs”, kunnen bedrijven ze nog steeds in hun voordeel gebruiken. Een reisorganisatie die reizen naar Amsterdam promoot, kan zich bijvoorbeeld richten op gebruikers die geïnteresseerd zijn in ‘Reizen’ of ‘Europa’ om een breder publiek te bereiken. Belangrijk om te vermelden is dat deze methode effectiever kan zijn als je bedrijf actief is in meerdere landen of met vrij grote budgetten.

Hashtag-targeting

Een effectievere manier om specifiek te worden op TikTok, is door middel van hashtag-targeting. Hoewel adverteerders zich niet kunnen richten op een specifieke stad, zoals Amsterdam, kunnen ze hashtags zoals ‘AmsterdamTips’ of ‘AmsterdamBestSpots’ gebruiken om gebruikers te bereiken die geïnteresseerd zijn om naar de stad te reizen. Het algoritme van TikTok maakt het gebruikers zelfs gemakkelijk om nieuwe inhoud te ontdekken op basis van de hashtags die ze volgen en zoeken, dus het targeten van specifieke hashtags kan een effectieve manier zijn om een relevant publiek te bereiken.

Extra voordelen van TikTok

Bovendien is een van de grootste voordelen van het gebruik van TikTok-advertenties voor op toerisme gerichte bedrijven de lage CPM (kosten per duizend vertoningen). Dit betekent dat bedrijven tegen relatief lage kosten een groot publiek kunnen bereiken, waardoor het een betaalbare manier is om reclame te maken voor potentiële toeristen. Ten slotte maakt het korte videoformaat van TikTok het gemakkelijk om de aandacht van gebruikers te trekken en boeiende inhoud te promoten, zoals restaurants, hotels of unieke culturele ervaringen.

Samengevat, hoewel de locatietargeting van TikTok in bepaalde landen mogelijk beperkt is, zijn er nog steeds verschillende manieren voor op toerisme gerichte bedrijven om hun doelgroep op het platform te bereiken. Door gebruik te maken van interesse- en hashtag-targeting, gebruik te maken van de lage CPM van TikTok en boeiende inhoud te creëren, kunnen bedrijven hun diensten effectief promoten bij een breed publiek dat geïnteresseerd is in reizen.

Meta-advertenties of TikTok-advertenties met Hide and Seek

Het targeten van toeristen kan zowel lucratief als uitdagend zijn. Meta-advertenties en TikTok-advertenties bieden verschillende manieren om ze te bereiken, aangezien beide hun eigen voordelen en beperkingen hebben. Ongeacht de methode die je kiest, onthoud dat toeristen misschien niet veel tijd hebben om door je funnel te gaan. Wees daarom niet bang om wat agressiever te zijn in je marketinginspanningen, want de kans is groot dat ze toch op zoek zijn naar iets leuks om te doen tijdens hun reis. Met deze methoden kan elke adverteerder met succes toeristische doelgroepen bereiken en converteren. We hopen dat deze blogpost enkele waardevolle inzichten heeft opgeleverd die je nu of in de toekomst kunt gebruiken voor je online advertentiecampagnes.

Geef je liever je campagnes uit handen? Bij Hide and Seek zijn we gespecialiseerd in TikTok- en Meta-advertenties. Neem contact op via onderstaand contactformulier of kom langs voor een kop koffie en we bekijken samen de mogelijkheden!

Vul hieronder uw contactgegevens in


  N I E U W S B R I E F

  A M S T E R D A M

  Admiraal de Ruijterweg 26
  1056 GJ Amsterdam
  020 215 9360

  E I N D H O V E N

  Frederiklaan 10E
  Kick Offices Philips Stadion Ingang 3
  5616NH Eindhoven
  040 231 3360

  info@hide-and-seek.nl