
In deze gids vind je alles wat je moet weten over Google Search Ads, oftewel zoekadvertenties in 2022. Google Ads blijft een van de meest conversiegerichte kanalen in de online wereld en daarom is het des te belangrijker om goed wegwijs te zijn in het kanaal en in de nieuwste trends. Na het lezen van deze gids heb jij alle tips die je nodig hebt om Google Search Ads optimaal te gebruiken.
Wat gaan we bespreken:
- Introductie in de wereld van Google Search Ads
- Tips, tricks & trends om jouw account optimaal te laten presteren
Introductie in de wereld van Google Search Ads
Per dag worden er gemiddeld zo’n 3,9 miljard zoekopdrachten gedaan op Google. Los daarvan gebruikt 91.45% van de mensen Google als zoekmachine. Het komt er dus op neer dat wanneer men iets wil weten, de zoektocht vaak begint op Google. Daarom is dit kanaal enorm geschikt voor online advertising, een prominente aanwezigheid binnen Google Search kan zorgen voor niet alleen awareness maar ook het behalen van conversies.
Voorbeeld van een advertentie op Google Search.
Maar wat zijn Google Search Ads nou eigenlijk precies? Met Google Ads kan je ervoor zorgen dat jouw bedrijf, product of dienst bovenaan de zoekresultaten komt te staan wanneer iemand op zoek is naar een term waarop jij adverteert. Eigenlijk verhoogd Google Ads jouw vindbaarheid op het moment dat iemand zoekt naar termen die te maken hebben met jouw bedrijf, product of dienst.
Nu klinkt dit op zich niet moeilijk, maar achter het instellen van deze advertenties gaat een heel Google Ads-account schuil met allerlei verschillende opties en mogelijkheden. Er zijn allerlei dingen waar je rekening mee moet houden, bijvoorbeeld:
1. Het opzetten van de juiste structuur
Google Ads werkt op basis van een vaste structuur, zie de onderstaande afbeelding. Deze structuur vul je in voor jouw producten of diensten.
2. Het instellen van de juiste zoekwoorden
Een zeer belangrijk onderdeel van je Google Ads-account zijn de zoekwoorden. Je wilt als bedrijf gevonden worden door mensen die ook echt op zoek zijn naar hetgeen jij aanbiedt. Je wilt bijvoorbeeld niet als make-upmerk gevonden worden wanneer men zoekt naar ‘schaatsen kopen’.
3. Het vinden van de juiste biedstrategie
Binnen Google Ads vindt er eigenlijk een veiling plaats, verschillende bedrijven bieden op dezelfde zoektermen. Door de juiste biedstrategie in te stellen kom je het beste uit die veiling. Google Ads biedt verschillende geautomatiseerde biedstrategieën die ervoor zorgen dat jij zichtbaar kan zijn op de zoekwoorden die je hebt opgegeven. Belangrijk is om de juiste biedstrategie te kiezen bij het doel dat je als bedrijf hebt. Zorg ervoor dat je duidelijk geformuleerde doelstellingen hebt en kies hier de juiste biedstrategie bij (bijv. doelstelling: 1000 nieuwe bezoekers per week naar de website genereren, biedstrategie: klikken maximaliseren).
4. Het schrijven de de juiste advertentieteksten
Om zo relevant mogelijk te zijn binnen Google is het belangrijk om goede advertentieteksten te hebben. Gelukkig helpt Google Ads je hier een handje mee. Google Ads geeft precies aan wat jij kan doen om je advertentie perfect te krijgen.
5. De doelgroep die je wilt bereiken
Ook op Google is het mogelijk om een duidelijke doelgroep te selecteren (voor targeting of alleen ter observatie). Google biedt allerlei verschillende in-market- (mensen die op zoek zijn naar een product/dienst), affiniteits- (mensen die affiniteit hebben met een bepaald onderwerp) en demografische (leeftijd, geslacht etc.) doelgroepen aan.
6. Het toevoegen van extensies
Om je advertentie te perfectionaliseren kan je extensies toevoegen. Deze maken het voor degene die de advertentie ziet gemakkelijk om in één opslag alle informatie te zien die diegene nodig kan hebben.
Zo zie je in de afbeelding hieronder bijvoorbeeld een telefoonnummer staan, een prijs genoemd, verschillende links om op door te klikken en allerlei highlights over het product.
Alle bovenstaande punten zijn van belang voor het opzetten van een Google Ads-account. Echter is een Google Ads-account nooit echt af. Dit betekent dat je constant kan blijven optimaliseren en verbeteren.
Tips, tricks & trends om jouw account optimaal te laten presteren
Nu we een beetje wegwijs zijn in de wereld van Google Ads is het handig om te kijken naar tips, tricks & trends. Deze extra’s zullen ervoor zorgen dat je succesvol adverteert op Google.
1. Keyword terms
Op Google kunnen drie verschillende zoekwoorden worden gebruikt (breed, zinsdeel en exact). De keuze die je maakt in deze zoekwoorden is zeer bepalend voor de structuur die je aanhoudt in je account en de resultaten die je behaalt. Kies je er bijvoorbeeld voor om brede zoekwoorden in te zetten, dan splits je de structuur zo min mogelijk uit, zijn uitsluitingswoorden heel belangrijk en ga je vooral op zoek naar waar het zoekwoordvolume voor jouw account ligt. Ga je voor exact/zinsdeel dan gebruik je meer ad groups en een uitgesplitste structuur. Wanneer je al redelijk weet waar je zoekvolume ligt is deze manier goedkoper.
2. Landingspagina
Veel bedrijven vergeten het: de landingspagina. Niet alleen moet je Google Ads-account goed ingesteld staan, het is net zo belangrijk dat mensen via jouw advertentie terecht komen op een relevante, gebruiksvriendelijke landingspagina. Besteed hier dus ook aandacht aan!
3. Responsieve advertenties
Sinds kort is het op Google alleen nog mogelijk om responsieve advertenties te maken. Dit is een belangrijk verschil met voorheen, toen je ook nog extended text ads kon maken. Aangezien de focus nu ligt op de responsieve ads is het een vereiste dat de kwaliteitsscore hiervan uitstekend is.
4. Hagakure-methode
Ten slotte heeft Google enkele tijd geleden een nieuwe manier van het indelen van je campagnes geïntroduceerd: de Hagakure-methode. Hierin raadt Google een aantal dingen aan, zoals geautomatiseerd bieden met biedstrategieën vanuit Google, het gebruik van DSA ad groups in plaats van campagnes en het gebruiken van broad match keywords.
5. Bonus: Performance Max
Performance Max is de nieuwste vorm van adverteren aangeboden door Google. Hoewel Performance Max niet alleen een Search-tool is, is het zeker relevant om hier ook rekening mee te houden bij het opzetten van je Google Ads-account. Deze geautomatiseerde vorm van adverteren combineert verschillende Google kanalen (Display, YouTube, Gmail en Discovery) en serveert ads uit op de plek waar Google denkt dat jouw doelstelling het beste te behalen valt. Meest interessant aan deze manier van adverteren is dat Google voor jou op zoek gaat naar een relevant publiek/ kanaal. Dat maakt Performance Max zeer interessant om nieuwe doelgroepen te ontdekken. Momenteel laten wij Performance Max campagne naast onze andere Google campagnes lopen en zien we het dus als een aanvulling en geen vervanging.
Bedankt voor het lezen van deze gids over Google Search Ads. Wij zijn super benieuwd hoe jij je Google Ads account in gaat steken! En zijn er vragen onbeantwoord gebleven? Neem vrijblijvend contact met ons op.