De beste gratis SEO tools van 2017

By 15 juli 2017 maart 6th, 2020 SEO
SEO-banner

De beste gratis SEO tools van 2017

Ben je op zoek naar de beste SEO tools van dit jaar? Wij hebben de meest bruikbare en gratis tools voor 2017 voor je geselecteerd. Sommige van deze tools zijn nieuw en sommige van deze tools bestaan al lang maar zijn in 2017 nog steeds relevant.

Webpagetest.org

Laadtijden van de website zijn nog steeds een belangrijk onderdeel van Search Engine Optimalisatie. Daarom is het goed om een overzicht te zien van alle onderdelen van je website en hoe deze geladen worden. Dat kan met de gratis tool WebPagetest. Voer de url die je wilt controleren in op de website, selecteer een browser die je wilt simuleren en krijg de resultaten.

De tool geeft een precies overzicht van alle elementen, zoals HTML, JavaScript, Afbeeldingen, CSS, etcetera die worden geladen bij het openen van de pagina. Ook kun je per onderdeel precies zien hoe lang de laadtijd is. Gebruik de tool om te zien welke onderdelen van de website traag laden.

Test resultaten webpagetest.org

Google Search Console

Google Search Console (voorheen Google Webster Tools) is de controle tool van Google voor webmasters en website-eigenaren. Aan de ene kant om de gezondheid bij te houden. En aan de andere kant om een indexatie van de website in Google bij te houden. Google Search Console geeft belangrijke informatie over errors, indexatie en organisch zoekverkeer.

Als je de eigenaar van de website bent is het gemakkelijk om de website toe te voegen aan Search Console. Er zijn verschillende mogelijkheden om de website te verifieren. Het is belangrijk om alle varianten van de website toe te voegen in Search Console. Google behandeld de verschillende varianten als losse websites, hierdoor kunnen fouten apart per website (property) ontstaan. Voeg daarom zowel de www. als niet-www varianten toe. Maak je gebruik van een HTTPS-website? Voeg dan ook de HTTP-variant toe aan Search Console.

Het is belangrijk om regelmatig in Search Console te kijken. Controleer meerdere malen per maand bijvoorbeeld de volgende onderdelen:

Crawl ErrorsIndien er nieuwe Crawl Errors ontstaan, kunnen deze op bovengenoemde manier worden verholpen.
Website berichtenControleer of er nieuwe berichten zijn. Google geeft door middel van deze berichten Webmasters informatie over de gezondheid van de website.
Links naar uw siteLoop regelmatig de inkomende backlinks lijst na. Het komt vaak voor dat spam-websites linken naar de website. Deze links kunnen het beste worden afgewezen. Wanneer de verhouding van spammy- en gezonde links te hoog wordt, ziet Google je website sneller als spam.
ZoekanalyseHier is een overzicht te zien van de organische zoektermen waarop de website gevonden wordt. De input hiervan is te gebruiken om de content van de website op te verbeteren.

Tip: Vergeet ook niet om je website aan te melden bij Bing Webmaster Tools. Bing biedt net andere inzichten dan Search Console en is dus een mooie aanvulling op de data uit Search Console.

Screaming Frog SEO Spider

Screaming Frog SEO Spider, of in het kort: Screaming Frog. Is een website-crawler die je een overzicht geeft van alle aanwezige pagina’s van je website en de belangrijkste SEO onderdelen per pagina. De tool geeft een overzicht van alle pagina’s, meta descriptions, title tags, afbeeldingen en nog veel meer.

In de adresbalk van het programma kan je een website adres invullen. Screaming Frog ‘opent’ vervolgens alle links en url’s die op deze pagina staan. Vervolgens opent de tool alle links en url’s die op de volgende pagina’s staan. Dit proces wordt herhaald totdat alle pagina’s van het domein zijn geïndexeerd.

De gratis versie is goed om te gebruiken voor sites tot 500 pagina’s. Via de manuele url import kunnen er wel meer pagina’s worden geladen. Heb je een grotere website, of wil je meer mogelijkheden van het programma gebruiken? Kijk dan ook eens naar de betaalde versie van ongeveer 99 Pond per jaar. Gebruik deze tool onder andere voor:

  • Een overzicht krijgen van alle aanwezige pagina’s
  • Het controleren van de XML-Sitemap
  • Een inventarisatie maken voor een website migratie
  • Een overzicht krijgen van alle Meta Descriptions, Title Tags, Headings, etc.
  • En talloze andere mogelijkheden.

Chrome Developer SEO Tools

Google Chrome is de populaire webbrowser van Google die in 2008 gelanceerd is. Een onderdeel van deze browser is Chrome Developer Tools (ook wel DevTools genoemd). DevTools is een set van ontwikkel en debug tools waarmee inzicht kan worden verkregen in de HTML, JavaScript en andere code van de website.

Daarnaast biedt DevTools een handige functie om de website te vertonen zoals deze bijvoorbeeld op een mobiele telefoon of tablet weergegeven wordt.

Google Chrome DevTools screenshot

Brackets / Notepad++

Snel en overzichtelijk een stukje (HTML) code bewerken? Gebruik dan Brackets op je Mac-computer of Notepad++ op je Windows-computer. Deze tools lijken op een simpel Kladbord zoals je dat gewend bent van Windows. Het voordeel van de tools is dat de codes per programmeertaal gehighlight kunnen worden. Op deze manier is het snel te zien welke onderdelen aangepast kunnen worden. Brackets en Notepad++ zijn ontwikkeld voor Front-end devopers en heeft een erg overzichtelijke interface.

Wil je weten wat er nog meer mogelijk is met Brackets? Bekijk dan eens onderstaande tutorial:

Grammarly

Nooit meer zorgen maken over spelling en grammatica bij het schrijven van Engelstalige teksten? Gebruik dan Grammarly! Grammarly is een grammatica controle programma en is vergelijkbaar met de spellingscontrole zoals je die gewend bent in bijvoorbeeld Word. Grammarly is een stuk uitgebreider en kan ook binnen de browser worden gebruikt. Hierdoor hoef je nooit meer grammatica- of spellingsfouten te maken in bijvoorbeeld websiteteksten, e-mails of social media posts.

Naast de gratis versie biedt Grammarly ook een betaalde versie, deze versie is nog uitgebreider dan de gratis versie. Vooralsnog is Grammarly nog niet volledig beschikbaar in het Nederlands.

Redirect Path

Redirect Path is een eenvoudige Google Chrome extensie die je snel een overzicht geeft van het gevolgde pad van redirects zodra je een website opent.  Naast Redirects laat de extentie ook de HTTP-headers van de pagina zien.

SEO bij Hide and Seek

Ben jij actief met een eigen website of beheer je een webshop of e-commerce website? Dan is een goede SEO strategie uitermate interessant voor je. Wilt je meer weten over Search Engine Optimalisatie? Neem dan direct contact met ons op! Hide and Seek helpt je graag verder.

N I E U W S B R I E F

A M S T E R D A M

Hamerstraat 1-E
1021 JT Amsterdam
020 215 9360

E I N D H O V E N

Frederiklaan 10E
Kick Offices Philips Stadion Ingang 3
5616NH Eindhoven
040 231 3360

info@hide-and-seek.nl