6 Tips voor effectieve Festival Marketing

By 31 maart 2023 Events & Muziek
Een afbeelding van een drukbezocht festival

Het festivalseizoen komt eraan en er lijkt meer dan ooit animo voor te zijn. In 2022 hebben er een recordaantal festivals en concerten plaatsgevonden met ruim 10% meer muziekfestivals ten opzichte van 2019 (VVEM), ondanks dat de evenementensector misschien wel het hardst getroffen was door de pandemie. Dit betekent dat er meer concurrentie is in de festival & evenementen branche en hierdoor is het dus nog belangrijker om een goede online marketingstrategie te hebben. Door ons brede portfolio aan klanten in de evenementensector hebben we een aantal tips op een rij gezet om een solide festival marketing strategie neer te zetten.

1. Begrijp je doelgroep

Het meest belangrijke voor succesvolle festival marketing is het begrijpen van wie jouw doelgroep is en waar je die kunt bereiken. Ieder online advertentiekanaal heeft andere targeting mogelijkheden en kan daarmee ingezet worden in verschillende fases van de ‘online journey’. Het is dus belangrijk om te bepalen welke kanalen het meest geschikt zijn voor jouw doelgroep en doelen. Misschien zit jouw doelgroep wel op TikTok, maar converteren zij het beste via banners op een website voor EDM events of door te zoeken op ‘festivals in amsterdam’ op Google. Het is dus belangrijk om een mix van advertentie kanalen in te zetten, om op die manier de juiste mensen te bereiken op het juiste moment met het meest effectieve kanaal.

2. Start op tijd met communicatie

Door op tijd te starten met communicatie zorg je ervoor dat je een langere aanloop hebt om nieuwe mensen te bereiken en kennis te laten maken met jouw festival of evenement. De kans is groter dat wanneer je op tijd begint met jouw festival marketing, dat er nog geen vakanties of andere activiteiten gepland zijn en jouw event ook al kunnen vastpinnen in hun agenda. Vooral als je een nieuw festival op de kaart wilt zetten is het belangrijk om ruim op tijd te starten. Je moet immers starten met de branding en de bekendheid van jouw evenement, wat misschien niet direct in ticket sales zal resulteren. Het doel in de eerste periode zal dan ook moeten liggen op het informeren en enthousiasmeren van een nieuw publiek. 

3. Blijf relevant door het jaar heen

Ook bij gevestigde festivals zien we dat de bereidheid om tickets te kopen voor een festival al direct na afloop van het evenement aanwezig is. Door de ticket sales of pre-registraties te starten vlak na het event kun je inspelen op de euforie van de bezoeker en de ‘fear of missing out’ van vrienden die er niet bij konden zijn. Dit effect zou je extra kunnen aanwakkeren door het inzetten van Livestreams, Snapchat filters die mensen met hun vrienden kunnen delen tijdens het evenement of door het inzetten van een Aftermovie, wanneer de ervaring nog vers in het geheugen van jouw bezoekers zit.

Een screenshot van hoe een aftermovie advertentie op youtube eruit zou zien

Daarnaast wil je door het jaar heen zichtbaar zijn, zodat je ‘top of mind’ blijft bij jouw gewenste publiek. Het is goed om duidelijke communicatiemomenten te kiezen door het jaar heen (minimaal één keer per kwartaal), zodat je jouw belangrijkste doelgroepen betrokken houdt. Natuurlijk is dit ook marketingtechnisch gunstig, zodat je de ‘warme’ doelgroepen, die nog niet in jouw klantenbestand zitten, kunt blijven inzetten in jouw online campagnes, aangezien remarketinglijsten verlopen (180 dagen vanuit de website of 365 dagen vanuit social media interacties). Deze ‘warme’ doelgroepen hebben ook gemiddeld een veel hogere conversie ratio dan mensen die nog niet eerder met jou in aanraking zijn gekomen. Het is dus belangrijk om die lijsten continu aan te vullen om onderaan de streep ook efficiënter jouw tickets te kunnen verkopen.

4. Personaliseer je boodschap

Bepaal welke doelgroepen je precies wilt bereiken en hoe je die het beste kunt aanspreken. Mensen die compleet onbekend zijn met jouw evenement moet je wellicht eerst de sfeer laten proeven door middel van video content. Bij mensen die al bekend zijn met jouw festival, kun je al gerichtere informatie geven over de programmering, data, locatie en de kosten van een ticket. Je kunt ook creatief zijn door je doelgroepen te segmenteren op basis van interesses, waardoor je ads kunt creëren op muziekgenres of artiesten die aansluiten bij jouw doelgroep of misschien wel locatie, zodat je tickets met hotelovernachting of camping zou kunnen aanbieden. Hoe beter de communicatie aansluit op de behoeften van jouw doelgroep, hoe groter de kans dat zij zullen converteren. 

Festival Marketing - Personalised Ads

5. Creëer een loyale fanbase

80% van festivalbezoekers zijn terugkerende bezoekers (Eventbrite). Sommige festivals zijn zo succesvol, dat zij binnen enkele minuten uitverkopen. Dit kan natuurlijk niet zonder een loyale fanbase. Het is dus extreem waardevol om trouwe fans te creëren. Maak dus slim gebruik van jouw klantenbestand en zorg ervoor dat alle tracking goed staat ingesteld, zodat je de mensen die jouw website bezoeken of al een ticket hebben gekocht ook echt opnieuw kunt bereiken. Door de toenemende beperkingen door de online privacy wetgevingen is het des te belangrijker geworden om gebruik te maken van je eigen klantenbestand en die ook aan te blijven vullen. Door je bezoekers exclusiviteit te bieden, kun je ze ook meer aan je event binden. Trouwe fans zorgen uiteindelijk voor een van de belangrijkste vormen van marketing, namelijk mond-tot-mond reclame. Niets is natuurlijk leuker dan om samen met al je vrienden naar je favoriete festival te gaan. Deze exclusiviteit zou je je fans kunnen bieden door bijvoorbeeld inschrijvingen voor win-acties, (early bird) kortingen, exclusieve toegang (playlists of artiesten meet and greets) of door merchandise.

6. Speel in op de laatste trends

Door in te spelen op trends kun je ook je marktwaarde vergroten. Je valt op als bedrijf als je een pionier bent. Dit kan op het gebied van de programmering of duurzame oplossingen op het festivalterrein zelf, maar kan natuurlijk doorgetrokken worden naar de online festival marketing. Het inspelen op social media trends, door je content aan te passen aan wat er op dat moment actueel is. Daarnaast kun je ook denken aan nieuwe kanalen (TikTok, Instagram Reels), het gebruik van creatieve features (AR of filters op het festivalterrein), door mensen te bereiken met bijzondere targeting methodes (relevante hashtags of playlists) of te bereiken op unieke locaties door digitale billboards (DOOH). Door mee te gaan met de tijd en innovatief te zijn, val je op in de festival- en evenementensector en creëer je buzz rondom jouw festival.

Effectieve festival marketing met Hide and Seek

Wil jij meer weten over de mogelijkheden rondom het online adverteren voor jouw evenement of festival? Neem contact met ons op en wij kunnen je verder helpen met jouw (online) festival marketing! Je kan ook hieronder het contactformulier invullen!


    N I E U W S B R I E F

    A M S T E R D A M

    Admiraal de Ruijterweg 26
    1056 GJ Amsterdam
    020 215 9360

    E I N D H O V E N

    Frederiklaan 10E
    Kick Offices Philips Stadion Ingang 3
    5616NH Eindhoven
    040 231 3360

    info@hide-and-seek.nl